For den ansatte: Hvornår kan det betale sig med firmabil?

Firmabil er et meget populært personalegode. Men hvornår kan det betale sig for dig at have firmabil?

Det kan det, når TCO > nettoomkostning ved firmabil. Læs mere om TCO her. 

Det er i teorien ret simpelt, om det kan betale sig at have firmabil. Hvis din bils TCO (den samlede udgift til at have bil) overstiger din nettoomkostning ved en firmabil, kan det betale sig at have firmabil.

Det kan dog være meget kompliceret at udregne en præcis TCO på en bil, men vi har nederst på siden lavet flere regne-eksempler.

Der er dog et par tommelfingerregler, du kan lære, før du kaster dig ud i den helt store udregning.

Derfor skal du vælge firmabil:

Det er en tommelfingerregel, at hvis du kører mange private kilometer, så kan det som oftest svare sig at have firmabil. Da det også er kutyme at have et brændstofkort med i aftalen - og beskatningsværdien på bilen ikke falder eller stiger afhængigt af, hvor meget du kører - så kan du ende med at have betalt meget lidt for hver privat kørt kilometer. Foretrækker du en relativt dyr bil, der ofte har stort værditab især i de første år, så kan der være endnu flere penge at spare ved at køre i den som firmabil.

Derudover så er det i høj grad også et temperaments-spørgsmål. Mange kan godt lide at have firmabil, så de ikke skal bekymre sig om bilen, eller hvor meget de kører osv. Du bliver trukket det samme beløb i skat over lønsedlen hver måned, og du skal heller ikke bruge tid på at lave kørselsregnskab, hvis du fx havde fået kørselsgodtgørelse for brug af privat bil. Du har også altid en nyere bil med dertilhørende højt sikkerheds- og komfortniveau.

Vælger du en plug-in-hybrid som firmabil, får du yderligere fordele med et ekstra personligt fradrag på 40.000 kroner for 2020.

Brug vores skatteberegner, og find ud af præcis, hvad det koster per måned at køre firmabil.

Derfor skal du vælge privat bil

Tommelfingerreglen her siger, at hvis du kører mange kilometer for din virksomhed OG får skattefri kørselsgodtgørelse, så kan det som oftest svare sig. Kører du ovenikøbet i en mindre bil, der formodes at have et lille årligt værditab, så peger pilen – rent økonomisk - endnu mere i retning af privatbil.

OM CORPORATE FLEX

Fleksibel leasingløsninger, der giver dig:

  • Ingen binding
  • 0 kr i udbetaling
  • 0 kr i opstartsgebyr
  • Fabriksnye biler
  • Skift af bil efter behov
  • Lav beskatning

Læs mere om Corporate Flex

HVEM ER ENTERPRISE?

Enterprise Rent-A-Car er verdens største biludlejer og flådeejer, og vi opererer i hele verden. Udover traditionel biludlejning, som du kender det fra fx lufthavne, så er vi også eksperter mobilitet og hjælper hver dag mange virksomheder med at optimere deres bilflåder.

Vi har været i Danmark siden 2015 og har i dag flere tusinde biler i vores danske flåde og har udlejningsstationer over hele landet.

Regneeksempler

 

Det mere omstændige ved hele denne øvelse er beregning af selve TCO'en - eller Total Cost of Ownership. Her indgår samtlige udgifter til at have bil, uanset om den er ejet eller leaset.

Særligt i tilfældet, hvor bilen er købt, kan værdiforringelsen betyde en stor del.

Får du kørselsgodtgørelse fra din virksomhed for brug af privat bil, skal det selvfølgelig fratrækkes TCO’en. Vi har heller ikke medregnet udgifter til dæk (slidtage og skift til sommer/vinterdæk), der også er med i en firmabilaftale. 

Ejerskab

Eksempel på 1 år:

Bemærk: Nedenstående er et eksempel, baseret på biler der er under 36 måneder gamle. Tallene er fiktive, men baseret på gennemsnitsværdier.

- Værdiforringelse: Bilen bliver købt for 200.000 kr. I løbet af 1 år forringes værdien med 20% til 160.000 kr. Det er altså en månedlig værdiforringelse på 3.333 kr.

- Ejerafgift: Bilen er en benzinbil, som er opgjort til at køre 19 kilometer per liter. Den halvårlige ejerafgift er her 890 kr. Det giver altså en månedlig omkostning på 148 kr.

- Forsikring: Bilen koster 6.600 kr. om året at forsikre, det giver en månedlig forsikringspræmie på 550 kr.

- Service: Serviceaftalen på bilen dækker vedligeholdelse af bilen, nødvendige reparationer, udskiftning af pærer og viskerblade, påfyldning af diverse væsker samt lejebil under servicetjekket. Denne aftale koster 200 kr. pr. måned.

- Brændstof: Da bilen er opgjort til at køre 19 kilometer per liter benzin, estimeres det egentlige forbrug til 17 kilometer per liter. Det gennemsnitlige kørselsbehov er på ca. 1250 km. per måned. Prisen for en liter benzin i dette eksempel er 12,00 kr. Det giver en månedlig omkostning på 882 kr.

Samlet omkostning: Ovenstående bil i et år beløber sig altså til 63.760 kr. at køre i denne bil første år. 

År 2 og 3 bliver billigere, da værdiforringelsen af bilen bliver mindre og mindre. I dette eksempel er prisfaldet i år 2 sat til 10% og i år 3 sat til 7%.

Udfra tallene fra ovenstående eksempel vil omkostningen ved bilen være 39.760 kr. i år 2 og 33.844 kr. i år 3.

Den samlede omkostning for at eje og benytte denne bil i tre år er altså 137.364 kr. - svarende til 3.815 kr. per måned.

Det er dog kun, hvis bilen købes kontant og ikke skal finansieres. Såfremt bilen skal finansieres, vil der også være udgifter til det.

Låneksempel:

Bilens pris: 200.000 kr.

Egenbetaling: 30.000 kr.

Tilbagebetalingsperiode: 96 måneder.

Kreditomkostninger og gebyr: 65.000 kr. i alt, altså 677 kr. per måned.

Skal bilen finansieres, kan den månedlige omkostning altså hurtigt løbe op i omkring 4.500 kr.

Du kan køre i en masse firmabiler for denne pris. Her kan blandt andet nævnes:

- Volkswagen Passat

- Mercedes CLA

- Volvo V60

Hvis du vælger en bil af ældre dato, opnås en besparelse i værdiforringelsesfeltet. Her skal du dog være opmærksom på, at udgifterne til vedligeholdelse, afgifter og brændstof er markant højere, end de er på en ny bil. Vælger du en ældre bil, så kan der måske være penge at spare, men du vil også gå på kompromis med sikkerhed og komfort ift. en nyere bil.

Privatleasing
 

Månedlig ydelse + (førstegangsydelse / antal måneder) + brændstof = Reel ydelse

Hvis du vælger at privatlease en bil, vil du ofte få en række ydelser med i denne leasing. Her kan du med fordel lægge den månedlige ydelse sammen med førstegangsydelsen delt ud på det antal måneder, som du skal lease bilen. Oven i dette skal lægges udgifter til brændstof.

Herefter kan du sammenholde denne samlede ydelse med din nettoomkostning for at have firmabil.

Ved leasing skal du dog være opmærksom på, hvilke ydelser der er inkluderet - eller om du f.eks. skal betale forsikring, ejerafgift og service ved siden af.

I mange tilfælde kan det altså godt betale sig med en firmabil.

Husk, ovenstående er udelukkende eksempler, og vi tager forbehold for regnefejl og prisudsving. Der kan være store individuelle forskelle på forsikringspræmier, kørselsbehov osv. 

Bliv kontaktet af rådgiver

Vores bil-rådgivere står klar til at hjælpe dig videre og svare på dine spørgsmål. 

Er Corporate Flex det rigtige for dig og din virksomhed, så er du på vejen i løbet af kun én dag i en helt ny bil.