Ved du, hvad TCO er (og kan du regne den ud)?

TCO står for Total Cost of Ownership og er et begreb, der ofte høres i forbindelse med styring af større flåder. Men det er faktisk et begreb, der er godt at forstå, om din virksomhed har én eller 100 biler. Kender du din bils TCO, så kan du lettere planlægge dine budgetter, og du står ikke pludseligt over for uforudsete udgifter. Og så kan du ikke mindst lettere sammenligne priser på tværs af finansieringstyper.  

Faldgruber og kilometer-skrønen

Der er mange faldgruber, når man skal udregne TCO. For hvor meget skal man tage med? Ja, her vil det korte og logiske svar være ”det hele”. Men vi mennesker har det med at være økonomiske optimister, når vi skal udregne budgetter, og ”glemmer” ofte at indregne alle udgifter til bilen.

Det er fx en ret sejlivet skrøne, at hvis man kører mange kilometer, så kan det bedst svare sig at eje bilen selv. Og ja, det er absolut lettere at se, at prisen stiger på en leaset eller lejet bil jo flere kilometer, man kører. Men det er et klassisk eksempel på, at man ikke medregner alle relevante udgifter i sin bils TCO. For det er ALDRIG gratis at køre ekstra kilometer. Heller ikke når du ejer bilen selv.

Kører du ekstra kilometer, så kommer der ekstra udgifter til

 • Service og vedligeholdelse
 • Øget udgifter til dæk
 • Øget værditab

Det er ekstraudgifter, der kan være utroligt svære at estimere. Er bilen over garantiperioden, kan der komme pludseligt opståede store udgifter. Men det er alle variabler, der skal med i en TCO.

Andre elementer af TCO’en

De forskellige punkter i en bils totalpris afhænger selvfølgelig af, om du køber, leaser eller kortidsleaser/lejer. Men her er de vigtigste punkter ved traditionelt køb.

 • Nypris inkl. levering
 • Finansieringsomkostninger (renter + stiftelse mm)
 • Værditab
 • Ejerafgift
 • Forsikring
 • Service (inkl. ”kør-videre”-produkter som sprinklervæske og ad-blue)
 • Dæk
 • Brændstof (ved fx 20.000 km/år)

Vælger du i stedet at lease din firmabil på en operationel aftale, så er listen noget kortere, da du vil kunne fjerne ”Værditab” og ”Service”. Hvilke punkter, der ellers kan fjernes, afhænger af den enkelte leasingaftale.

Værditabet er den sorte boks

Når man ejer sin bil, så er værditabet den største post i TCO’en. Det er desværre også en variabel, der er meget svær at regne ud helt præcist. Her er det igen vigtigt, at man ikke er for optimistisk i sin vurdering. Især de seneste år med mange ændringer på afgiftsreglerne, har mange bilejere fået sig nogle ubehagelige nedskrivninger i deres bilers gensalgsværdi.

Fjern variablerne og få overblik

Med vores anderledes bil-løsning - Corporate Flex - er der meget få af disse TCO-punkter, du skal tænke på. Det gør din TCO meget lettere at regne ud, og giver en stor budgetsikkerhed. Med Corporate Flex er den månedlig TCO den pris, der står på skiltet - kun tillagt brændstof. ALT er med i prisen. Kører du ekstra kilometer, så er der en fast pris per ekstra kilometer, og du kan også ændre kilometertallet fra måned til måned - modsat de fleste leasingaftaler, hvor det er fast i hele løbetiden.

Dermed ikke sagt, at det så altid er den billigste måde at have bil. Men kan du udregne din egen bils TCO, så har du et meget bedre sammenlignings-grundlag for at vælge den bedste billøsning for dig og din virksomhed.

Her er prisen selvfølgelig et vigtigt parameter. Men der er også andre ting, man skal overveje.

 • Komfort og sikkerhed i en ny bil vs. en fx 3 år gammel
 • Driftsikkerhed – hvor meget tid bruger du på værksted, og hvad koster det dig at have en mand uden bil bare én dag?
 • Fleksibilitet– har du brug for at kunne skalere din bilflåde op og ned i løbet af året?
 • Brændstoføkonomi i ny bil vs. ældre bil

Kom videre Vi tager meget gerne et kig på din bilflåde og hjælper dig med at kigge på dine eksisterende bilers TCO og ser, om du kunne have fordel af at omlægge hele eller dele af din bilflåde til en mere fleksibel løsning.

Læs mere om Corporate Flex

TCO = Total Cost of Ownership

Begreb, der bruges til af flådeejere til at udregne deres biler samlede totalpris. Typisk udregnet på en månedlig basis.

Bliv kontaktet af rådgiver

Vores bil-rådgivere står klar til at hjælpe dig videre og svare på dine spørgsmål. 

Er Corporate Flex det rigtige for dig og din virksomhed, så er du på vejen i løbet af kun én dag i en helt ny bil.