Regler for brug af firmabil

Du har lige fået din nye firmabil. Den kører som en drøm, og det giver en dejlig ro i maven at vide, at uanset hvad koster den dig kun et fast beløb hver måned. 

- Men hvad er egentlig reglerne for brug af firmabil?

Når du er ansat i en virksomhed, kan du være heldig at få tilbudt firmabil. Firmabil betragtes som et personalegode, og når bilen kan bruges privat, skal medarbejderen beskattes af den.

Det er selve muligheden for, at kunne bruge bilen privat, der afgør, om du skal beskattes. Om du kører 1 eller 2.000 kilometer i privat regi om måneden er i beskatningssammenhæng underordnet.

Ofte vil arbejdsgiveren også stille et benzinkort til rådighed, og det er således udelukkende den månedlige beskatning af din bruttoløn, du skal fokusere på. Samtlige andre udgifter vil oftest være afholdt af arbejdsgiver. Enten ved køb af bilen eller gennem leasingaftalen.

Vær OBS! Såfremt bilen udelukkende skal bruges i erhvervsmæssig sammenhæng, skal medarbejderen ikke beskattes af bilen. Her er det dog meget vigtigt, at være bekendt med reglerne herom. Der skal findes en skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder, der foreskriver, at bilen udelukkende benyttes i erhvervsmæssig sammenhæng.

Såfremt medarbejderen ikke bliver beskattet af bilen, men blot én gang benytter bilen til privatbrug, skal medarbejderen beskattes af bilen i hele den periode, hvor bilen har været til erhvervsmæssig rådighed - og det kan blive meget dyrt!

Privatbrug er også kørsel mellem bopæl og arbejdsplads.

Firmabil som selvstændig

Hvis du ejer virksomheden, kan du stadig godt have firmabil. Det foregår som udgangspunkt på samme måde, som hvis du er ansat i en virksomhed. Der er dog skærpede krav, hvis bilen ikke skal bruges privat - og således udelukkende i erhvervsmæssig sammenhæng.

I øvrigt kræves det også, at virksomhedsskatteordningen anvendes, for at du som selvstændig kan have firmabil.

Firmabil en del af året

Det kan sagtens lade sig gøre, kun at have firmabil en del af året. Den værdi, som du årligt skal beskattes af, divideres med det antal måneder, som du har haft bilen. Her rundes op til hele måneder. Det er altså blot dette beløb, som du skal beskattes af.

Eksempel: Michael har haft firmabil fra 10. juni til 31. august. Bilens årlige beskatningsværdi er 77.780 kr. Det beløb som Michael skal beskattes af, er 19.445 kr. Michael bliver altså beskattet af firmabilen for hele juni måned, også selvom han kun har haft bilen til rådighed privat fra den 10. Beregning: (77.780 / 12) x 3.

Læs mere her om beskatning af firmabil.

Husk at sætte dig godt ind i reglerne.

Hvis du ikke bliver beskattet af bilen, og blot én gang bruger den i privat regi, skal du beskattes af bilen i hele perioden, hvor du har haft den til rådighed i erhvervsmæssig regi.

Firmabil beskatning

Download vores beregner for firmabil beskatning lige her.

Bliv kontaktet af rådgiver

Vores bil-rådgivere står klar til at hjælpe dig videre og svare på dine spørgsmål. 

Er Corporate Flex det rigtige for dig og din virksomhed, så er du på vejen i løbet af kun én dag i en helt ny bil.