For den ansatte: Hvornår kan det betale sig med firmabil?
Firmabil er et meget populært personalegode. Men hvornår kan det betale sig for dig at have firmabil?
Det kan det, når TCO > nettoomkostning ved firmabil. Læs mere om TCO her.
Regneeksempler
Det mere omstændige ved hele denne øvelse er beregning af selve TCO'en - eller Total Cost of Ownership. Her indgår samtlige udgifter til at have bil, uanset om den er ejet eller leaset.
Særligt i tilfældet, hvor bilen er købt, kan værdiforringelsen betyde en stor del.
Får du kørselsgodtgørelse fra din virksomhed for brug af privat bil, skal det selvfølgelig fratrækkes TCO’en. Vi har heller ikke medregnet udgifter til dæk (slidtage og skift til sommer/vinterdæk), der også er med i en firmabilaftale.
Ejerskab
Eksempel på 1 år:
Bemærk: Nedenstående er et eksempel, baseret på biler der er under 36 måneder gamle. Tallene er fiktive, men baseret på gennemsnitsværdier.
- Værdiforringelse: Bilen bliver købt for 200.000 kr. I løbet af 1 år forringes værdien med 20% til 160.000 kr. Det er altså en månedlig værdiforringelse på 3.333 kr.
- Ejerafgift: Bilen er en benzinbil, som er opgjort til at køre 19 kilometer per liter. Den halvårlige ejerafgift er her 890 kr. Det giver altså en månedlig omkostning på 148 kr.
- Forsikring: Bilen koster 6.600 kr. om året at forsikre, det giver en månedlig forsikringspræmie på 550 kr.
- Service: Serviceaftalen på bilen dækker vedligeholdelse af bilen, nødvendige reparationer, udskiftning af pærer og viskerblade, påfyldning af diverse væsker samt lejebil under servicetjekket. Denne aftale koster 200 kr. pr. måned.
- Brændstof: Da bilen er opgjort til at køre 19 kilometer per liter benzin, estimeres det egentlige forbrug til 17 kilometer per liter. Det gennemsnitlige kørselsbehov er på ca. 1250 km. per måned. Prisen for en liter benzin i dette eksempel er 12,00 kr. Det giver en månedlig omkostning på 882 kr.
Samlet omkostning: Ovenstående bil i et år beløber sig altså til 63.760 kr. at køre i denne bil første år.
År 2 og 3 bliver billigere, da værdiforringelsen af bilen bliver mindre og mindre. I dette eksempel er prisfaldet i år 2 sat til 10% og i år 3 sat til 7%.
Udfra tallene fra ovenstående eksempel vil omkostningen ved bilen være 39.760 kr. i år 2 og 33.844 kr. i år 3.
Den samlede omkostning for at eje og benytte denne bil i tre år er altså 137.364 kr. - svarende til 3.815 kr. per måned.
Det er dog kun, hvis bilen købes kontant og ikke skal finansieres. Såfremt bilen skal finansieres, vil der også være udgifter til det.
Låneksempel:
Bilens pris: 200.000 kr.
Egenbetaling: 30.000 kr.
Tilbagebetalingsperiode: 96 måneder.
Kreditomkostninger og gebyr: 65.000 kr. i alt, altså 677 kr. per måned.
Skal bilen finansieres, kan den månedlige omkostning altså hurtigt løbe op i omkring 4.500 kr.
Du kan køre i en masse firmabiler for denne pris. Her kan blandt andet nævnes:
- Volkswagen Passat
- Mercedes CLA
- Volvo V60
Hvis du vælger en bil af ældre dato, opnås en besparelse i værdiforringelsesfeltet. Her skal du dog være opmærksom på, at udgifterne til vedligeholdelse, afgifter og brændstof er markant højere, end de er på en ny bil. Vælger du en ældre bil, så kan der måske være penge at spare, men du vil også gå på kompromis med sikkerhed og komfort ift. en nyere bil.
Privatleasing
Månedlig ydelse + (førstegangsydelse / antal måneder) + brændstof = Reel ydelse
Hvis du vælger at privatlease en bil, vil du ofte få en række ydelser med i denne leasing. Her kan du med fordel lægge den månedlige ydelse sammen med førstegangsydelsen delt ud på det antal måneder, som du skal lease bilen. Oven i dette skal lægges udgifter til brændstof.
Herefter kan du sammenholde denne samlede ydelse med din nettoomkostning for at have firmabil.
Ved leasing skal du dog være opmærksom på, hvilke ydelser der er inkluderet - eller om du f.eks. skal betale forsikring, ejerafgift og service ved siden af.
I mange tilfælde kan det altså godt betale sig med en firmabil.
Husk, ovenstående er udelukkende eksempler, og vi tager forbehold for regnefejl og prisudsving. Der kan være store individuelle forskelle på forsikringspræmier, kørselsbehov osv.