Göteborg træder ind på scenen

Fishing cove in Gothenburg, Sweden
 • Göteborg

  Göteborg lever i skyggen af Stockholm. Sveriges næststørste by bliver ofte overset til fordel for den mere velkendte hovedstad, men manglen på kendskab til byen er en fordel for de rejsende, som ønsker et billigere alternativ til Stockholm.

  Göteborg kan prale med en ung, hip befolkning, som kommer fra to lokale universiteter – Göteborgs Universitet og Chalmers Tekniska Högskola. Da der er mange studerende, er der også rig mulighed for at spise, drikke og gå i byen.

  Når du ankommer til Göteborgs lufthavn, er der 25 km ind til byen.

  Gå langs Kungsportsavenyn, kendt som Avenyn, som er byens hovedgade. Tag dig tid til at kigge ind i de mange små butikker og kunstgallerier. Om sommeren vrimler det med besøgende på udendørscaféerne. De hygger sig over en kop kaffe og nyder det varme vejr.

  Avenyn ender ved Götaplatsen, et torv, som er samlingspunkt for turister. Torvet er hjem for adskillige kulturelle institutioner og byens kendte Poseidonstatue, som er designet af den svenske skulptør Carl Milles.

  Göteborg Kunstmuseum ligger direkte bag Poseidon og fokuserer på Nordiske værker skabt af Albert Edelfelt, Ernst Josephson, Carl Larsson og Edvard Munch mfl.

  Göteborg Koncertsal er verdenskendt for sin akustik og Sveriges Symfoniorkester holder til her. Få en musikalsk oplevelse her, eller se et skuespil i det nærliggende Stadsteater.

  Om vinteren flokkes filmentusiaster til Göteborgs International Film Festival, som startede i 1979, og som er vokset til den største filmfestival i Skandinavien. I 2014 viste festivalen næsten 500 film fra 76 lande til et publikum på 35.000 filmfans.

  Selvom Göteborg er kendt som et kulturelt samlingspunkt, er udendørs aktiviteter også populære.

  Forældre bør tage deres børn med til Liseberg, som er den største forlystelsespark i Nordeuropa. I 2014 åbnede en ny rutsjebane: "Projekt Helix", som har kostet mere end 200 millioner kroner. Den inkluderer adskillige stejle kurver, syv steder med hovedet nedad og tre bakker med air time – med en hastighed på op til 100 km i timen. Liseberg tiltrækker flere besøgende end nogen anden attraktion i Sverige, så planlæg for at undgå køerne.

  Tidligt i det 20. århundrede blomstrede Göteborg som et center for skibsbygning, og man fornemmer stadig en tæt tilknytning til havet. Paddan-kanalbådene sejler op ad Göta Älven, som løber igennem byen til havnen. Bådene sejler under mange gamle broer og en voldgrav, som er fra det 17. århundrede.

  Göteborgs storhedstid inden for skibsbygning er for længst forbi, men området er fortsat præget af bilindustrien. Volvo blev grundlagt her i 1927, og bilentusiaster kan besøge Volvo Museet eller fabrikken. Fabrikken kan du opleve fra "Blå Tåget", et lille blåt tog, hvorfra du kan se bilerne blive bygget af mennesker og imponerende robotter, som arbejder uden at blive trætte.

  Göteborgs blomstrende underholdningsscene er ung og vibrerende, og den byder på god underholdning til de besøgende. Men glem ikke at slappe af og nyde de simple glæder ved denne skandinaviske destination.